Wáárom doe jij wat je doet?

Misschien herken je het wel. Je komt maandag op je werk en een collega vraagt je hoe je weekend was. “Weekend?”, vraag je quasi verbaasd. Als je toevallig iets hebt gedaan wat veel indruk op je heeft gemaakt, dan is de kans redelijk groot dat je dit nog goed herinnert en als eerste zult benoemen. Maar als het een ‘normaal’ weekend was, dan is de kans groot dat je niet eens meer direct weet wat je ook al weer allemaal gedaan hebt. En wat voor een weekend geldt, geldt voor veel mensen ook voor een heel jaar.

Leef jij ook op de automatische piloot?

We vliegen van de ene doe-activiteit naar de volgende en voor je het weet is ‘het’ voorbij. Maar hoe komt dat? De belangrijkste oorzaak is dat we bijna alles op de automatische piloot doen. We doen het wel, maar zonder dat we er bewust van zijn. Maar waarom doen we dat? Enerzijds heeft dit te maken met onze westerse cultuur. De manier waarop we zijn opgevoed. Iedereen doet het, dus doe ik het ook. De meeste mensen willen namelijk niet opvallen en zeker niet negatief. We geloven dat gewoon doen al gek genoeg is. En anderzijds moeten we tegenwoordig zo ongelofelijk veel doen, dat we helemaal gek zouden worden als we geen automatische piloot hadden. En zo zijn we met z’n allen in een vicieuze cirkel beland. En daaraan ontsnappen is ……… een mooie uitdaging of wellicht een kansrijk voornemen?

Wil jij ook meer doen in minder tijd?

Veel mensen denken dat leren hoe je meer kunt doen in minder tijd hun belangrijkste uitdaging is. Want als je meer kunt doen in minder tijd, dan houd je tijd over. De vraag is dan natuurlijk: “Tijd over voor wat?” Een cursus timemanagement kan best zinvol zijn, mits je de tijd die je hiermee bespaart, anders gaat besteden. Doe je dat niet, dan is een dergelijke cursus de snelste weg naar een burn-out. En ik kan me niet voorstellen dat je daarop zit te wachten. Toch?

Wáárom? Nou gewoon; daarom!

Voordat je allerlei dingen gaat ondernemen om meer te kunnen doen in minder tijd, zou ik je eerst willen uitnodigen om voor jezelf de volgende vraag te beantwoorden. De vraag luidt: “Wáárom doe jij wat je doet?” Nu is het niet de bedoeling dat je antwoordt met: “Daarom”, maar door de volgende zin af te maken. “Ik doe wat ik doe, omdat ………..! Wat staat er bij jou ter plekke van de puntjes?
Ik merk dat veel mensen het lastig vinden om de ‘Waarom’-vraag te beantwoorden. Althans veel mensen staan hier niet écht bij stil. Het meest gegeven antwoord is dat ze doen wat ze doen om geld te verdienen. En met het geld willen ze dan iets kopen wat ze (denken te) willen, bijvoorbeeld een ander huis, vaker op vakantie, een nieuwe auto.

Weet jij waarom je doet wat je doet?

Maar het bijzondere is dat we ons vaak helemaal niet bewust zijn wáárom we dat willen. Zolang je de ‘waarom’-vraag voor jezelf niet hebt beantwoordt, werk je eigenlijk op de automatische piloot. En dan is er altijd wel weer iets anders wat je wilt (of denkt te willen). En voor je het weet moet je weer zoveel dat je jezelf niet de tijd gunt om de ‘waarom-vraag’ te beantwoorden. En inderdaad, is er weer een jaar voorbij zonder dat je ………. (vul hier maar in wat je je vorig jaar hebt voorgenomen, maar niet hebt gedaan).

Word jij gelukkig van jouw ‘waarom’?

Door de ‘waarom’-vraag te beantwoorden vanuit een andere invalshoek kun je je bewust worden van jouw ‘waarom’. Stel jezelf bijvoorbeeld eens de vraag: “Wat levert hetgeen ik doe mij op?” En als je deze vraag hebt beantwoord, vraag je zelf dan eens af: “Waarom word ik daar een gelukkiger mens van?”

Wat is jouw goede voornemen voor het nieuwe jaar?

Rond deze tijd van het jaar zijn veel mensen een paar dagen vrij. Dit is een mooi moment om terug te kijken en na te denken over wat je het komende jaar wilt bereiken. Als je hiermee aan de slag gaat dan nodig ik jou van harte uit om ook even stil te staan bij jouw ‘waarom’. En om jou te helpen bij het ontdekken van jouw ‘waarom’, kun je hier gratis 3 essentiële inzichtsvragen downloaden. Na het beantwoorden van deze vragen kun je vervolgens zelf bepalen of je de verkregen inzichten daadwerkelijk omzet in een goed voornemen én actie.

Wil jij jouw goede voornemens waarmaken?

Als jij er dit jaar voor kiest om werk te maken van jouw goede voornemens en als je iemand zoekt die jou helpt om jouw goede voornemens waar te maken, dan nodig ik jou van harte uit voor een gratis adviesgesprek.

Rest mij niets anders dan jou een gelukkig en gezond 2019 toe te wensen!

Hartelijke groet,

René Bussink

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: