Ben jij het waard?

Een bekend cosmetica-merk gebruikt al jaren de slogan: “Omdat je het waarde bent.” Blijkbaar helpt deze uitspraak ons te laten geloven dat we meer waard zijn, dan we zelf denken. In mijn coachpraktijk merk ik dit vaak ook. Jezelf op waarde schatten is voor veel mensen niet zo eenvoudig. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die het knagende gevoel ervaren dat er meer in ze zit.

Kun jij jezelf op waarde inschatten?

Maar ja, hoe pak je dat dan aan. Want jij kunt dan wel denken dat je meer waard bent (dan je verdient?), maar dat zal je dan nog wel moeten waarmaken. En dat is best eng. Kort samengevat komt het erop neer dat je eerst moet weten welke werkelijke (meer)waarde jij te bieden hebt, voordat je met vertrouwen aan iets anders (of zelfs voor jezelf) begint. Voor de meeste mensen is dit overigens al voldoende reden om op voorhand het bijltje erbij neer te gooien. Je weet immers wat je hebt en niet wat je krijgt. Tenzij de omstandigheden ons dwingen om buiten onze comfortzone te kijken. Bijvoorbeeld omdat je baan komt te vervallen, of omdat je lichaam het niet meer trekt.

Voel jij je wel eens ‘niet goed genoeg’?

Als jij voelt dat er meer in je zit en als jij hiermee aan de slag wilt, dan is mijn advies om eerst met een coach in gesprek te gaan, want een (goede) coach kan je helpen om jou bewust te maken van jouw échte waarde. Overigens gaat het dan in de meeste gevallen niet om de financiële waarde, maar om je ‘eigen-waarde’. En dat is precies waar dat bekende cosmeticamerk op appelleert (en let op mannen, dat geldt niet alleen voor vrouwen). Heel veel mensen twijfelen aan hun ‘eigen-waarde’. Dit zeggen ze meestal niet hardop, maar als jij eens goed luistert naar jouw eigen uitspraken, dan kan kun jij je misschien ook wel betrappen op belemmerende gedachten die hieraan ten grondslag liggen. Denk hierbij aan uitspraken als: Ik ben toch niet goed genoeg, of anderen kunnen dat veel beter dan ik. Of: “Wie zit er nu op mij te wachten?” Of: “Wie ben ik nu helemaal?”

Misschien is dit voor jou een eye-opener?

Een tijdje geleden had ik een gesprek met een coachee hierover en toen ze zei: “Ik ben bang dat ik het niet kan”, vroeg ik haar of ze de uitspraak kende van Marianne Williamson. Deze kende ze niet en daarom heb ik deze met haar gedeeld. Toen ze de tekst las, werd ze emotioneel, omdat ze zich opeens realiseerde dat ze zichzelf al die jaren klein had gehouden uit angst voor ……. Wellicht kan deze tekst ook voor jou een ‘eye-opener’ zijn en daarom wil ik deze graag met je delen.
Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons licht, niet onze schaduw, dat ons het meest beangstigd. We vragen onszelf: ‘Wie ben ik om briljant, prachtig, talentvol en fantastisch te zijn?‘ Maar wie ben jij eigenlijk om dat niet te zijn? Je bent een kind van God. Je bewijst de wereld geen dienst door jezelf klein te houden. Je inspireert anderen niet door jezelf klein te maken, uit angst dat andere mensen zich door jouw gedrag onzeker voelen. Je bent geboren om te stralen, zoals kinderen dat doen. We zijn geboren om de glorie van God, die een ieder van ons in zich heeft, te manifesteren. Als we ons licht laten schijnen, geven we onbewust anderen toestemming om hetzelfde te doen. Als we ons bevrijden van onze angst, geven we anderen hiermee permissie om hetzelfde te doen.
Deze tekst heeft Nelson Mandela ook gebruikt tijdens zijn inaugurele rede. Mocht deze uitspraak ook met jou resoneren, dan nodig ik jou van harte uit om een vervolgstap te zetten door jouw gevoel het voordeel van de twijfel te geven. Er is wel één maar. Om dit te doen heb je (een beetje) moed nodig.

Heb jij de moed?

Als je diep van binnen weet je dat er meer in je zit, maar vind je het lastig om dit op waarde te schatten, dan nodig ik jou van harte uit voor een nadere kennismaking. Want ik gun jou van harte dat jij het leven gaat leven waarin jij écht van waarde kunt zijn. Wil je alvast de eerste stap zetten? Via deze link ontvang je gratis 3 vragen in jouw mailbox, die je kunnen helpen om je bewust te worden van jouw (belemmerende) gedachten die jouw échte waarde verborgen houden. Ik wens je een mooi inzicht in je-Zelf en zou het leuk vinden om je binnenkort te ontmoeten. Hartelijke groet, René Bussink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s